Je wilt je ervaring inzetten om andere mensen met kanker te helpen. Maar hoe doe je dat? NFK helpt je op weg en biedt verdiepende tools en workshops aan, bedoeld voor vrijwilligers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Eén daarvan is de basistraining voor nieuwe vrijwilligers.

Hans is een van de deelnemers aan de voorjaarseditie van deze training en vat in een zin samen wat hij er geleerd heeft: “Je leert jezelf op de juiste manier in te stellen om op een goede en respectvolle manier om te gaan met je lotgenoten.” Enthousiast vertelt hij verder. “De cursus was georganiseerd door de NFK samen met IPSO en bracht een aantal totale vreemden bij elkaar. Het zijn allemaal vrijwilligers en zij zijn ook allemaal geraakt door enige vorm van kanker. Bij de een waren de gevolgen duidelijk zichtbaar, bij anderen wat minder tot zelfs uiterlijk onzichtbaar. Maar het niet direct zichtbaar zijn van de gevolgen van kanker betekent niet dat er geen littekens zijn.”

Hij gebruikt wat hij daar geleerd heeft in zijn contacten binnen de Patiëntenvereniging Hoofd-Hals. “Ik durf nu meer door te vragen, als ik merk dat mensen ontwijkende antwoorden geven. Soms is dat confronterend maar het breekt ook taboes open.”

Hans heeft in de cursus ook geleerd om meer afstand te houden. “Dat klinkt raar hé, als het om communicatie gaat. Maar wat ik bedoel is dat ik me heel snel diep en nauw verbonden voel met de problemen en angsten bij lotgenoten. Dan zou ik bij wijze van spreken alle narigheid op mijn schouders willen nemen, om maar te kunnen zorgen dat de persoon zich beter voelt. Maar dat is niet goed voor mijn eigen welbevinden. Voor je het weet ga ik er zelf aan onderdoor. In de cursus heb ik juist geleerd om afstand te bewaren zonder af te doen aan de hulp die ik probeer te geven.”

Het was volgens Hans zeker geen zielig ziekenclubje waaruit de groep bestond, integendeel.
“Iedere deelnemer weet uit ervaring dat de kanker zijn hele leven blijvend zal beïnvloeden. De dromen en wensen die er individueel waren over de toekomst zijn soms volledig vernietigd. Toch vecht iedereen keihard door en probeert een helpende hand te zijn op welke manier dan ook, voor iedereen die het moeilijk heeft of een luisterend oor nodig heeft, of misschien informatie zoekt.”

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met IPSO, Centra voor leven met en na kanker (Brancheorganisatie IPSO). De onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.:

  • Het patiënttraject: hoe verloopt het ziekteproces en wat zijn de belevingsaspecten?
  • Een introductie in Positieve Gezondheid
  • Leven met kanker en de gevolgen
  • Ervaringsdeskundigheid
  • Verwerkingsstijlen
  • Communicatie: luisteren, vragen stellen en doorvragen.

Naast het opdoen van deze kennis en het aanleren van luister- en communicatievaardigheden staat vooral de ontmoeting met andere ervaringsdeskundige vrijwilligers centraal. Daardoor leer je veel van elkaar en van elkaars ervaringen.

Ben je vrijwilliger en ook enthousiast geworden om deze training te volgen? Neem contact op via t.bouma@nfk.nl voor informatie over de training en voor nieuwe data in 2025.