Het Europees congres voor huidlymfomen vond dit jaar plaats in september in Madrid, Spanje. Op dit congres zijn belangrijke onderzoeksresultaten gedeeld van verschillende internationale onderzoeksgroepen.
Ook het Leids Universitair Medisch Centrum was vertegenwoordigd in Madrid. Een aantal onderzoekers van de afdeling dermatologie en radiologie verzorgde een presentatie over de stand van zaken van hun wetenschappelijke onderzoeken.
Drs. Safa Najidh, arts-onderzoeker afdeling huidziekten LUMC
Safa Najidh presenteerde de eerste resultaten van de Europese multicenter-studie waar 17 gespecialiseerde onderzoekscentra aan deelnemen. Deze samenwerkingsstudie richt zich op patiënten met een T-cel huidlymfoom. Het doel van de studie is het verbeteren van huidige internationale diagnostische en behandelcriteria. Daarbij wordt een nieuwe (flow-cytometrie)techniek toegepast. Deze maakt het mogelijk om afwijkende tumorcellen in het bloed beter te herkennen en te bestuderen. Het aantonen en karakteriseren van (circulerende) tumorcellen is belangrijk voor het stellen van de diagnose, het bepalen van het ziektestadium, de behandeling en prognose.
Ing. Wim Zoutman, analist laboratoriumafdeling huidziekten LUMC
‘’Op het cutane-lymfoomcongres in Madrid heb ik voor internationale collega’s ons onderzoek mogen presenteren, dat betrekking heeft op een verbeterde vroege diagnose van Sézary-syndroompatiënten’’, aldus Wim Zoutman.
‘’De vroege diagnose van patiënten met deze ziekte kan namelijk nog steeds moeizaam zijn en daardoor vertraging oplopen. Met nieuwe (digitale PCR)technieken onderzoeken we of veelbelovende nieuwe tumormarkers de diagnose van deze patiënten kan verkorten; de eerste resultaten lijken hoopvol!’’
Drs. Yixin Luo, promovendus afdeling huidziekten LUMC
Met behulp van een muismodel is de rol van bepaalde genafwijkingen (SOCS1-deletie) in de ontwikkeling van mycosis fungoides onderzocht. Bovendien is een muismodel ontwikkeld met huidinfiltrerende T-lymfocyten om het ziekteproces van mycosis fungoides na te bootsen buiten de mens. ‘’Wij hopen hiermee meer inzicht te krijgen in het beloop van de ziekte’’, aldus Yixin Luo.
Drs. Thom Doeleman, patholoog en onderzoeker afdeling pathologie LUMC
Thom Doeleman ontwikkelt samen met collega’s software waarbij op basis van kunstmatige (artificiële) intelligentie, het onderscheid gemaakt kan worden tussen mycosis fungoides (type T-cel huidlymfoom) en goedaardige ontstekingsziekten van de huid zoals eczeem en psoriasis. De software wordt daarbij getraind door ervaren pathologen met behulp van verschillende biopten afkomstig van patiënten met de verschillende typen huidaandoeningen.