Bij Henny’s man Evert werd peniskanker gediagnosticeerd. Henny schreef hier het boek ‘Kamer 13’ over. Henny streeft naar erkenning, herkenning en steun voor anderen die hiermee te maken krijgen. Hieronder lees je een pagina uit haar boek.

Als hij een middagdutje doet, ga ik er even uit en kom in gesprek met iemand die ik ken.

Het is een gesprek dat me enorm kwetst en waar ik op het moment zelf van denk:

‘Hier moet ik ooit iets mee doen.’ De persoon in kwestie stelt op een gegeven moment de vraag of ik ook weet wat de oorzaak is van de peniskanker bij Eef. Ik ben een beetje beduusd van die vraag en begrijp niet helemaal hoe die bedoeld is. Als ik dat kenbaar maak, volgt de vraag of ik ook op de hoogte ben van het feit dat peniskanker onder de soa’s valt. Het is alsof ik een klap in mijn gezicht krijg. Ik weet niet hoe te reageren. Dat hoeft ook niet, want de persoon vertelt onverstoorbaar verder. Dat het HPV virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, ook peniskanker kan veroorzaken en dus seksueel overdraagbaar is.

Mijn gedachten gaan op volle toeren. Ik ben zeker wel op de hoogte van het HPV virus in relatie tot baarmoederhalskanker. Van peniskanker wist ik dat tot voor kort niet. Maar de uroloog heeft in het begin wel eens benoemd, dat het HPV virus mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn, maar dat hier onvoldoende bewijs voor is. Het is moeilijk aan te tonen en er zijn enorm veel varianten.

Ik voel me overdonderd en zeg dat ik zover helemaal niet denk en dat als er nu wordt gesuggereerd dat er binnen onze relatie iemand is vreemd gegaan, ik dat onmiddellijk verwerp. Op het moment dat ik dat zeg, kan ik mezelf wel voor de kop slaan want ik hoef me verdorie toch zeker niet te verantwoorden. De persoon in kwestie is echter vasthoudend en niet erg tactvol.

De opmerking ‘zeg nooit nooit’ die er dan ook volgt, maakt dat ik me diep gekwetst voel.

Zonder iets te laten merken, kap ik het gesprek af en we nemen afscheid.

Ik ben echter ontzet. Niet eens zo zeer om wát er inhoudelijk werd gesuggereerd, maar wel dát het werd gesuggereerd. En zodoende enorm kwetsend is voor mensen die op hetzelfde moment door een diep dal gaan. Dát het werd gesuggereerd, ongeacht wat de achterliggende bedoeling was, heeft me doen besluiten hier ooit duidelijkheid in te scheppen omdat deze ziekte duidelijkheid verdient, uit de taboe sfeer gehaald dient te worden.