Eerste landelijke dermatologieconsortium is van start. Het Next Generation ImmunoDermatoly-project onderzoekt biomarkers voor inflammatoire huidaandoeningen. T-cellymfomen is een van deze aandoeningen. Het doel van het onderzoeksproject is de juiste zorg voor de juiste patiënt op het juiste moment, om zo de impact van de ziekte te verkleinen.
Next Generation ImmunoDermatology (NGID) is het eerste landelijke dermatologieconsortium dat zich richt op de ontwikkeling en toepassing van hightech biomarkeronderzoek voor zes verschillende inflammatoire huidaandoeningen. Het consortium bestaat onder anderen uit dermatologen, wetenschappers, zorgverleners en technici. Naast een aantal buitenlandse onderzoeksorganisaties zijn alle Nederlandse universitaire medische centra betrokken.
Het streven van NGID is: de juiste zorg voor de juiste patiënt op het juiste moment, door middel van analyse van nieuwe gegevens en een integrale aanpak. T-cellymfomen is een van de zes aandoeningen waar het onderzoek zich op richt.
Het project gaat deze zomer van start. Komende maanden wordt er samen met patiëntenorganisaties gebrainstormd over hoe patiënten kunnen deelnemen.
De coördinatie van het onderzoek is in handen van door prof. dr. Rober Rissmann, verbonden aan het Centre for Human Drug Research (CHDR). Ook prof. Maarten Vermeer van het LUMC neemt deel aan het project.
Grote impact
Prof. Rissmann is een ervaren expert in farmacie en dermatologie, met een sterke focus op onderzoek op het gebied van immunologie, dermatologie en huidfarmacologie. In de twintig jaar tijd dat hij werkzaam is als dermatoloog, hebben de volgende inzichten hem geïnspireerd te komen tot NGID:
"Inflammatoire huidaandoeningen zijn meestal niet levensbedreigend, waardoor er over het algemeen een lagere urgentie is om ziekten te begrijpen en adequate behandelingen te ontwikkelen. Toch is de impact van huidaandoeningen groot. Een grote groep mensen met chronische huidproblemen en -ontstekingen heeft last van aanhoudende klachten, die een grote impact op het leven hebben. Momenteel zijn er slechts behandelingen op basis van een 'one-size-fits-all'-benadering. Daar moet verandering in komen."
Patiëntendeelname
Om de onderzoeken goed te kunnen doen is deelname van patiënten noodzakelijk. Daarvoor is naamsbekenheid nodig. Studenten van de HAN University of Applied Sciences (HAN) zijn op zoek naar patiënten die willen meewerken aan het naamsbekendheidonderzoek. Het diepte-interview zal online via Microsoft Teams plaatsvinden en 60 min duren. Wil je meewerken? Aanmelden kan per e-mail aan: SCE.vanRiel@student.han.nl