Op 1 november was een van onze betrokken vrijwilligers, Monique, te zien bij EditieNL in een item over het doorverwijzen van kankerpatiënten. Haar ziekenhuis had te weinig ervaring met haar vorm van kanker: “voor mijn gevoel was het beter geweest als ik was doorverwezen”.
Openheid voor kankerpatiënten
NFK en het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers willen dat er openheid komt voor kankerpatiënten. In het item vertelt Irene (belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg bij NFK) over het belang van deze openheid: “Welk ziekenhuis heeft welke expertise? Als het transparant is welk ziekenhuis welke expertise heeft, kunnen patiënten het ziekenhuis kiezen dat bij hen past, en kunnen artsen adequaat doorverwijzen".
Dit geldt zeker voor zeldzame vormen van kanker. Dan is het als patiënt nóg lastiger te achterhalen waar je het beste terecht kunt. Terwijl dit juist zo belangrijk is: zeker niet elk ziekenhuis behandelt namelijk genoeg patiënten om voldoende ervaring te hebben in de behandelingen van zeldzame kankersoorten.
Monique
Monique, patiënte met anuskanker en betrokken vrijwilliger bij Patiëntenplatform Zeldzame Kankers, illustreerde met haar verhaal hoe belangrijk dit is. Haar ziekenhuis had weinig ervaring met de behandeling van anuskanker. Ze konden daardoor niet adequaat genoeg reageren op complicaties en konden haar niet verder helpen. Het ziekenhuis waar ze uiteindelijk terecht kwam, had wel meer behandelopties en kon complicaties voorkomen of de impact ervan verminderen. “Het medische proces is voor mij een hel geweest. Een specialistisch ziekenhuis had hier beter op kunnen anticiperen. Voor mijn gevoel was het beter geweest als ik (eerder) was doorverwezen.”
Amendement D66 en VVD
Aanleiding voor het item was het ingediende amendement door D66 en VVD, met als doel in 2020 een bedrag van 1 miljoen euro vrij te maken om de zorg voor kankerpatiënten verder te verbeteren. De partijen vinden het van groot belang dat alle kankerpatiënten expertzorg krijgen.