Over zeld­za­me tumo­ren is min­der ken­nis beschik­baar dan over veel­voor­ko­men­de kan­kers. Pati­ën­ten met een zeld­za­me kan­ker heb­ben ook min­der toe­gang tot mole­cu­lai­re dia­gnos­tiek. Daar­naast wor­den er min­der nieu­we behan­de­lin­gen ont­wik­keld dan voor pati­ën­ten met meer gang­ba­re kan­kers. De voor­uit­zich­ten voor pati­ën­ten met een zeld­za­me kan­ker­zijn daar­om vaak ongun­sti­ger. Onder­zoe­kers van de DRUP-stu­die heb­ben nu aan­ge­toond dat men­sen met een zeld­za­me vorm van kan­ker dezelf­de baat heb­ben bij uit­ge­brei­de mole­cu­lai­re dia­gnos­tiek en nieu­we behandelmogelijkheden.

Binnen de DRUP-studie (DRUG Rediscovery Protocol) wordt gekeken of een medicijn dat ontwikkeld is voor een bepaald kankertype, ook effectief is voor andere kankersoorten met dezelfde kankercelkenmerken. In de studie wordt niet specifiek naar tumortype gekeken, maar vooral naar DNA-fouten en andere moleculaire afwijkingen in een tumor.

33% van de patiënten in de DRUP-studie heeft een zeldzaam kankertype. Onderzoeker Louisa Hoes (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis) en anderen constateerden dat patiënten met een zeldzame kanker dezelfde baat hebben bij uitgebreide moleculaire diagnostiek en nieuwe doelgerichte behandelmethoden.

De onderzoekers zagen verder dat het percentage patiënten dat in het onderzoek daadwerkelijk baat bleek te hebben bij het studiemedicijn, hetzelfde was. Zowel bij zeldzame als niet-zeldzame kankers was dat 33%. Ook werd er een grote overlap gezien in aanknopingspunten voor geneesmiddelen met niet-zeldzame kankers.

Deze ontdekkingen laten nog eens zien dat patiënten met zeldzame kankers dezelfde kansen op diagnostiek en behandeling kunnen én moeten krijgen. Ook pleitten de onderzoekers ervoor om juíst bij patiënten met een zeldzaam kankertype het hele tumor-DNA te onderzoeken, zodat geen aanknopingspunten voor een behandeling gemist worden. Daarnaast is het belangrijk om de data uit dit soort DNA-onderzoek te verzamelen om zoveel mogelijk over zeldzame kankers te leren.

Lees meer in een interview met Louisa Hoes. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Cancer Research.



Deel via

Lees verder...

  1. 8 maart 2022 Toenemend aantal erkende expertisecentra voor zeldzame kankersoorten
    Lees verder
  2. 7 maart 2022 Zorg voor zeldzame kankers onvoldoende geconcentreerd en niet vindbaar
    Lees verder
  3. 18 februari 2022 Onderzoeksagenda voor het stimuleren van onderzoek naar zeldzame kankers
    Lees verder