Eind januari start het Centrum voor Oncologie van het Radboudumc in Nijmegen met een speciale kliniek voor palliatieve patiënten met kanker. De patiënten die hiervoor openstaan, zullen experimentele medicijnen krijgen. De uitkomsten hiervan zullen bijdragen aan de studies van het Radboudumc naar nieuwe behandelmethoden tegen diverse kankersoorten.

Elke patiënt die de experimentele medicijnen zal ontvangen, moet fit zijn en zelf mee willen doen. Iedere behandeling is namelijk zeer intensief, omdat deze nog in de vroege fase van onderzoek zit. Ook de nodige risico’s komen erbij kijken. Daarom komen enkel palliatieve kankerpatiënten in aanmerking voor de medicijnen.

Zorg ontwikkelt zich snel

Carla van Herpen, hoogleraar Rare Cancers (zeldzame kankers) van de Radboud Universiteit, oncoloog bij het Radboudumc en afdelingshoofd van de afdeling medische oncologie, is blij met het initiatief. 25 jaar geleden startte zij als arts en was er vooral chemotherapie, waar later doelgerichte therapie en immunotherapie als mogelijke behandelingen aan toe werden gevoegd. Van Herpen zag zelfs patiënten genezen door immunotherapie, terwijl ze uitzaaiingen hadden van een zeldzame kankersoort. De gespecialiseerde zorg voor patiënten met kanker heeft zich de afgelopen decennia snel ontwikkeld en maakt nog steeds mooie en snelle ontwikkelingen door.

Expertisecentra voor zeldzame kankersoorten

Steeds meer expertisecentra met extra aandacht voor zeldzame kankersoorten worden opgericht. Binnen deze centra wordt zo veel mogelijk beschikbare kennis gebundeld en wordt onderzoek beter uitgevoerd. Voor patiënten met een vorm van zeldzame kanker zijn deze centra onmisbaar, want er worden zo veel mogelijk patiënten in beeld gebracht. Op deze manier kan er sneller en beter worden onderzocht welke behandelingen het best werken.

“Maar wat nog niet goed gaat, is dat het zelfs voor behandelaren vaak nog moeilijk is om uit te vinden welke centra er allemaal zijn en waar ze dus met hun patiënten terechtkunnen,” aldus Carla van Herpen. Dit is een groot verbeterpunt waar wij onder andere met ons patiëntenplatform Zeldzame Kankers ons steentje aan hopen bij te dragen.





Deel via

Lees verder...

  1. 2 januari 2024 Ongeneeslijk, niet uitbehandeld. Misvattingen rondom palliatieve zorg
    Lees verder
  2. 28 december 2023 Word vrijwilliger bij Patiëntenplatform Zeldzame Kankers
    Lees verder
  3. 19 december 2023 Verdubbeling van patiënten met levercel- en galwegkanker
    Lees verder