Vandaag, maandag 27 november 2023 werd in de Jaarbeurs in Utrecht de Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd door het Nederlands Kanker Collectief (NKC).

Dit onafhankelijke collectief is een initiatief van IKNL, KWF en NFK, waarin partners samenwerken aan het verminderen van de impact van kanker op onze samenleving.

Samen bereiken we meer

Een van de doelen van het NKC was het opstellen van een nationaal kankerplan voor Nederland. Het afgelopen jaar werd er daarom onder andere door het team van Platform Zeldzame Kankers hard gewerkt aan het opstellen van de belangrijkste doelen op het gebied van kanker in de fases van het leven voor kanker, met kanker en na kanker.

Met de actiepunten die uit deze doelen volgden, kwam een concrete aanpak om gezamenlijk de impact van kanker op onze samenleving te verminderen. Deze doelen en actiepunten samen resulteerde in de Nederlandse Kanker Agenda, bestaande uit 20 belangrijke doelen voor 2032. Met deze agenda sluit Nederland aan bij het EU Beating Cancer Plan en de EU Mission on cancer.

Wat betekent dit voor Zeldzame Kankers?

Een van de 20 belangrijke overkoepelende doelen van de Nederlandse Kanker Agenda is gericht op Zeldzame Kankers; In 2032 is de overleving van patiënten met een zeldzame vorm van kanker verbeterd.

Om dit overkoepelende doel te bereiken werken we de komende jaren samen aan verschillende subdoelen. Kwaliteit van leven is ontzettend belangrijk, daarom richten we ons op de diagnostiek en behandeling. Daarnaast krijgt de organisatie van de zorg voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker nog meer aandacht. We zullen hierin kijken naar de noodzakelijke centralisatie en infrastructuur en we werken samen vanuit internationale richtlijnen. Ook krijgt onderzoek en innovatie aandacht en kijken we hoe we gegevens over zeldzame kankers uit alle Europese landen kunnen verzamelen in één database, zodat we hieruit kunnen leren om behandelingen zo effectief mogelijk in te zetten. Als laatste zetten we in op het verbeteren van het maatschappelijke bewustzijn rondom zeldzame kankers en het stevig verankeren van de representatie van deze patiëntengroep in de voor hen belangrijke organisaties.

We zijn trots op deze mijlpaal voor zeldzame kankers en dat we als een van de belangrijke doelen opgenomen zijn in de Nederlandse Kanker Agenda.Deel via

Lees verder...

  1. 20 november 2023 IKNL presenteert rapport 'Vrouw-manverschillen bij kanker'
    Lees verder
  2. 6 november 2023 In de wereld van kanker, zijn wij er voor jou
    Lees verder
  3. 24 oktober 2023 Verder leven met of na kanker, hoe is dat voor jou?
    Lees verder