HPV is een belangrijke veroorzaker van sommige soorten zeldzame kankers. In 50% van de gevallen bij peniskanker wordt dit veroorzaakt door het HPV-virus. Daarnaast is het ook vaak een veroorzaker van anuskanker of kanker in de mond of keel.

Het HPV-virus (humaan papillomavirus) wordt overgedragen door seksueel contact. In het interview met het RIVM geeft uroloog Oscar Brouwer van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), hij is gespecialiseerd in zeldzame kankers zoals peniskanker, aan waarom het zo belangrijk is dat de HPV-vaccinatie in 2022 in het vaccinatiepakket voor jongens komt.

In Nederland krijgen ongeveer 150 mensen per jaar peniskanker, waardoor het wordt gezien als een zeldzame kanker. Voordat peniskanker ontstaat zijn er verschillende voorstadia waarbij de behandeling voor de patiënt minder ingrijpend is dan wanneer het peniskanker is.


In het AVL kunnen patiënten met verdenking op peniskanker of een voorstadium daarvan binnen 1 á 2 weken terecht op het sneldiagnostiek spreekuur, waar ze alle noodzakelijke onderzoeken krijgen. Op dit moment is het AVL het enige NFU erkende expertisecentrum voor peniskanker in Nederland en zelfs ook in Europa. De toekenning van expertisecentra voor zeldzame aandoeningen is een belangrijke stap naar betere, integrale zorg voor patiënten met zeldzame kankers.Deel via

Lees verder...

  1. 26 oktober 2021 Ruim een derde van de kankerpatiënten voelt zich eenzaam
    Lees verder
  2. 19 oktober 2021 Campagne vraagt om aandacht voor oplossing ‘Medische cold case’
    Lees verder
  3. 13 oktober 2021 Onduidelijkheid bij diagnostiek en behandeling belemmert patiënt met zeldzame kanker bij terugkeer op de werkvloer
    Lees verder