De patiëntgroep oogkanker is recent aangesloten bij Patiëntenplatform Zeldzame Kankers en deze pagina is nog in ontwikkeling. Wil je meedenken en/of meehelpen bij de ontwikkeling van deze informatie? Stuur dan een mailtje naar zeldzamekankers@nfk.nl. Alle hulp is welkom!

Wat is oogkanker?

Oogkanker komt heel weinig voor. Bij oogkanker is er een tumor in of rond het oog ontstaan. Bijvoorbeeld in de oogbol, de oogkas of in het ooglid.

Op kanker.nl lees je meer over oogkanker, de oorzaken en de behandelmogelijkheden.

Tips

Het oog kan beschadigen door een behandeling. Door de beschadigingen kan het zicht slecht worden. Bijvoorbeeld minder scherp zien of dubbel zien. Als je nog maar één oog hebt, is het moeilijker om diepte te zien en afstanden in te schatten.

Een droog oog

Door de behandeling kan het oog droog worden. Daar zijn oplossingen voor, zoals oogdruppels (kunsttranen), een ooggel en/of een oogzalf.

Een tranend oog

Het tranen van een oog kan een gevolg zijn van de behandeling. De oorzaak kan een droog oog zijn. Mogelijk helpen dan kunsttranen die de arts kan voorschrijven. Anders is soms een operatie nodig.

Emoties en angst

Kanker gaat samen met veel emoties. Bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst of angst voor pijn of voor terugkeer van de kanker. Bespreek deze angst met de arts. Ook emoties zijn goed om te bespreken en vaak is ook hier iets aan te doen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na kanker komt veel voor. Ook bij mensen met oogkanker. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de behandeling. Als de vermoeidheid er 6 maanden na de behandeling nog is, heet het chronische vermoeidheid. De arts kan hier een oplossing voor zoeken, bijvoorbeeld door hulp van een psycholoog.

Vind hulp

Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Zo biedt het Helen Dowling Instituut psychologische hulp bij kanker.

Ervaringsverhalen

Lotgenotencontact

Wil je in contact komen met andere (naasten van) patiënten met oogkanker? Bijvoorbeeld om ervaringen uit te wisselen, elkaar tips te geven of om elkaar te steunen? Op kanker.nl vind je verschillende gespreksgroepen voor (ex-)patiënten met oogkanker.

Wil je lid worden van het Patiëntenplatform en wil je je - in welke vorm dan ook - inzetten voor én met andere mensen met oogkanker? Alle hulp en input is welkom! Je kunt je aanmelden via dit formulier.

Persoonlijk contact

Wil je graag iemand persoonlijk spreken om ervaringen te delen of vragen te stellen? Dat kan. Vul in het contactformulier je telefoonnummer en/of mailadres in, dan wordt contact met je opgenomen.

Stel je vraag aan een professional

Heb je een vraag over oogkanker? Stel je vraag online aan de artsen van het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Doneer je ervaring

Doneer Je Ervaring is het grootste (ex-)kankerpatiëntenpanel van Nederland. Meld je ook aan en vertel wat kanker met je doet, zodat we beter inzicht krijgen in de ervaringen en behoeften van patiënten met huidlymfoom en hun naasten. Je ontvangt ± 3 keer per jaar een vragenlijst die je anoniem en online kunt invullen. Zo zet je jouw kennis en ervaring in om je eigen leven én dat van anderen te verbeteren.

Nieuws

Lees hieronder het laatste nieuws op het gebied van oogkanker en ontwikkelingen op het gebied van zeldzame kanker. Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Zet je in voor mensen met oogkanker