Welke zorgverzekering past het beste bij mij in 2024? Kan ik wel overstappen als ik kanker heb of heb gehad? Kan ik me aanvullend verzekeren voor de behandeling van neuropathie waar ik last van heb? Zomaar drie vragen die je jezelf misschien wel hebt gesteld de afgelopen weken. De radio- en tv-reclames vliegen je om de oren, maar wat is nou écht belangrijk om rekening mee te houden bij het afsluiten van je zorgverzekering, helemaal als je leeft met kanker of de gevolgen ervan?
Lees de gastblog van NFK-belangenbehartiger Aize de Boer
De basisverzekering
Op de vraag of je kunt overstappen van zorgverzekering als je kanker hebt of hebt gehad, is het antwoord: Ja. Zorgverzekeraars hebben namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Het is goed om te weten dat de inhoud van de basisverzekering wettelijk is bepaald, en dus gelijk is bij de verschillende aanbieders. Ook wettelijk bepaald is de ingangsdatum van 1 januari. Stap dus voor die tijd over als je wilt. Je doet dit door je aan te melden bij je verzekering naar keuze, zij regelen de rest.
Als je gebruik maakt van basisverzekerde zorg of deze zorg verwacht in 2024, is het verstandig je eigen risico op de wettelijke € 385,- te laten staan. Je betaalt dan wat meer premie, maar voor zorg uit de basisverzekering betaal je alleen de eerste € 385,- zelf. Vermijd daarnaast budgetpolissen waarmee je maar bij een deel van de ziekenhuizen terechtkunt voor een volledige vergoeding van planbare zorg. Voor meer informatie over de verschillende soorten basisverzekeringen, kun je kijken op: Welke polissen biedt de zorgverzekeraar? | Rijksoverheid.nl.
De aanvullende verzekering
In tegenstelling tot de basisverzekering, mag een zorgverzekeraar de inhoud van de aanvullende verzekering (AV) zelf bepalen, en voorwaarden stellen voor het afsluiten van deze AV. Dat is dus waar het grootste onderscheid tussen de verschillende aanbieders wordt gemaakt. Kijk goed naar de zorg waar je gebruik van denkt te of wilt maken in 2024, en controleer of de verzekeraar in kwestie je gezien je persoonlijke situatie daarvoor zal accepteren. Dit kun je het beste doen door contact op te nemen met deze verzekeraar. Rond het overstapseizoen is de klantenservice meestal extra bemand. Voor deze keuze heb je wel een maand langer de tijd. Je kunt je aanvullende- en tandartsverzekering namelijk tot 1 februari nog aanpassen.
Extra tip: Kijk bij het afsluiten van de AV naar zorg waarvoor het echt waard is de verzekering af te sluiten. Maak voor jezelf de afweging of de maandelijkse premie voor je AV, opweegt tegen de zorg die je mogelijk verwacht. Soms is bijvoorbeeld goedkoper om een paar fysiotherapiebehandelingen zelf te betalen, ten opzichte van de premie die het je jaarlijks kost. Goede redenen om je aanvullend te verzekeren kunnen zijn: het gebruik van fysiotherapie, alternatieve geneeskunde of een aanvullende dekking voor zorg in het buitenland.
De tandartsverzekering
Voor de tandartsverzekering (TV) geldt veelal hetzelfde als voor de aanvullende verzekering. Voor veel TV’s met een hogere dekking gelden voorwaarden. Verwacht je bijvoorbeeld in 2024 een kroon? De kans dat de verzekeraar je dan accepteert voor een hogere TV zijn dan klein. Is de staat van je gebit achteruit gegaan als direct gevolg van je (kanker)behandeling? Mogelijk wordt je behandeling dan vergoed onder de noemer ‘bijzondere tandheelkunde’ uit de basisverzekering. Ga hiervoor op tijd met je arts in gesprek. Om in aanmerking te komen voor zo’n vergoeding is namelijk een aanvraag nodig, waarbij de situatie van voor en na de (kanker)behandeling aangetoond kan worden.
Neem voor vragen over de keuze van je zorgverzekering in jouw specifieke situatie, contact op met het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers. Zij adviseren je graag nog voor het einde van het jaar.
Meer informatie over kanker en verzekeren vind je op kanker.nl/verzekeringen.