Helaas komt peniskanker steeds vaker voor, zowel in Nederland als wereldwijd. De European Association of Urology (EAU) en de American Society of Clinical Oncology (ASCO) zijn twee jaar geleden gestart met een wereldwijde richtlijn voor peniskanker. Deze richtlijn is nu klaar en wordt vanaf nu in gebruik genomen.

Oscar Brouwer, uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek is als voorzitter kartrekker van deze richtlijn. Brouwer: “Dit is een unieke samenwerking tussen peniskankerspecialisten vanuit de hele wereld (Europa, Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika). We hopen hiermee artsen over de hele wereld de juiste begeleiding te bieden bij het behandelen van deze zeldzame ziekte. Natuurlijk met als doel patiënten met peniskanker zo goed mogelijk te kunnen behandelen.”

Inbreng van patiënten belangrijk

Bij de oprichting van de richtlijn zijn panelleden betrokken vanuit verschillende disciplines in de zorg. Van urologen tot pathologen, chirurgen en radiotherapeuten. Ook patiënten namen deel aan het panel. Veel aandacht is besteed aan behandeling, kwaliteit van diagnostiek, maar ook aan kwaliteit van leven en palliatieve zorg. Belangrijke focuspunten van de richtlijn zijn de emotionele, sociale en fysieke behoefte van de patiënt. Deze onderwerpen moeten in een vroeg stadium van de ziekte bespreekbaar zijn en via een holistische en multidisciplinaire benadering worden aangepakt. De diagnose peniskanker heeft een stigma en de chirurgische behandeling kan flinke impact op iemands kwaliteit van leven hebben. Daarom is ook kwaliteit van leven een belangrijke onderwerp van de richtlijn.Deel via

Lees verder...

  1. 16 maart 2023 PZK aanwezig bij nieuw congres over sarcomen en zeldzame kankers in Zwitserland
    Lees verder
  2. 6 maart 2023 Week van de Zeldzame Kankers: Meer aandacht voor zeldzame kankers is hard nodig
    Lees verder
  3. 6 maart 2023 Week van de Zeldzame Kankers: Ervaringsverhaal Tetske van Ossewaarde
    Lees verder