Vandaag, dinsdag 26 maart, start NFK samen met Patiëntenplatform Zeldzame Kankers de nieuwe Doneer Je Ervaring-peiling ‘Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?’. De peiling geeft inzichten die onder meer helpen bij de besluiten die genomen moeten worden om de kankerzorg in Nederland toekomstbestendig te maken.
De vragenlijst is bedoeld voor alle mensen van 18 jaar en ouder die kanker hebben of hadden.
Waar gaat deze vragenlijst over?
De zorg bij kanker verandert. Zo is het steeds vaker mogelijk om deze zorg thuis of op een andere zorglocatie te krijgen. Ook biedt niet ieder ziekenhuis nog kankerzorg aan.
Wij willen graag weten wat je vindt van de mogelijkheid om zorg bij kanker buiten jouw eigen ziekenhuis te krijgen. Bijvoorbeeld thuis of op een andere zorglocatie in de buurt. Ook horen we graag of je ervaring hebt met reiskostenvergoeding als je moet reizen naar het ziekenhuis bij kanker. Bijvoorbeeld met eigen vervoer of het gebruik van een taxi via de zorgverzekeraar.
We zijn benieuwd naar jouw mening en ervaring.
Het invullen van je naam is niet nodig, dus wij weten niet welke antwoorden je geeft. De vragenlijst duurt tussen de 10 - 15 minuten. Ook mensen zonder ervaring met kankerzorg buiten het ziekenhuis of reiskostenvergoeding kunnen deelnemen.
Waarom deze vragenlijst?
Met de uitkomsten van deze vragenlijst krijgen we inzicht in de ervaringen en meningen van mensen die kanker hebben (gehad) met en over kankerzorg buiten het ziekenhuis. Ook krijgen we een beeld van de ervaringen met reiskostenvergoeding bij vervoer naar het ziekenhuis bij behandelingen bij kanker. Deze inzichten helpen onder andere bij de besluiten die genomen moeten worden om de kankerzorg in Nederland toekomstbestendig te maken.
De vragenlijst staat open tot dinsdag 9 april. De resultaten worden op 11 juni gedeeld op nfk.nl, zeldzamekankers.nl en doneerjeervaring.nl.
Wie maakten de vragenlijst?
De vragenlijst is gemaakt door de kankerpatiëntenorganisaties die samenwerken binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Afgevaardigden van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen (V&VN), zorgverzekeraars CZ en VGZ en leden van de IZA-werktafel substitutie van zorg in de oncologie dachten ook mee. Enkele zorgverleners van ziekenhuizen met ervaring in het bieden van oncologische zorg buiten het ziekenhuis hebben ook feedback gegeven op de vragenlijst.