Wat is plasbuiskanker?

Bij plasbuiskanker ontstaat er kanker in de plasbuis. De plasbuis is de afvoerbuis voor urine die vanaf de blaas naar buiten loopt. Plasbuiskanker heet ook wel urinebuiskanker, urethrakanker of urethracarcinoom.

Plasbuiskanker is een zeldzame vorm van kanker. Elk jaar krijgen ongeveer 20 mensen in Nederland deze kanker, waarvan de meesten ouder zijn dan 75 jaar. Plasbuiskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Op kanker.nl lees je meer over plasbuiskanker, de oorzaken en behandelmogelijkheden.

Wat is het beste ziekenhuis bij plasbuiskanker?

De zorg voor mensen met kanker in Nederland is goed. Toch worden niet alle patiënten volgens de laatste inzichten behandeld. De ontwikkelingen in de kankerzorg gaan erg snel: de mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling worden steeds complexer. Deze snelheid en complexiteit maken het voor artsen onmogelijk om voor veel kankersoorten alle ontwikkelingen bij te houden en de complexe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling goed te beheersen.

Toch bieden veel ziekenhuizen zorg voor bijna alle kankersoorten. Vaak in kleine aantallen, zeker wanneer het om een zeldzame vorm van kanker gaat zoals plasbuiskanker. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ziekenhuizen soms maar een paar mensen met plasbuiskanker behandelen. Deze ziekenhuizen doen hierdoor te weinig ervaring op met (het behandelen van) plasbuiskanker.

Expertziekenhuis plasbuiskanker

Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zo veel mogelijk ervaring met de behandeling van plasbuiskanker heeft. Want, hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) een bepaalde behandeling uitvoert, hoe beter hij of zij er in wordt.

Als patiënt is het echter niet gemakkelijk te achterhalen hoeveel ervaring ziekenhuizen hebben met plasbuiskanker. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met jouw behandelend arts.

Tips bij plasbuiskanker

Plasbuiskanker en de behandeling ervan hebben een grote invloed op je dagelijks leven. Lichamelijk, maar ook mentaal. De precieze gevolgen zijn natuurlijk voor iedereen anders, maar er zijn verschillende dingen waar veel (ex-)plasbuiskankerpatiënten tegenaan lopen, zoals plasproblemen, vermoeidheid en angst. Hieronder delen we een aantal tips (van lotgenoten).

Plasproblemen

Veel mensen hebben problemen met plassen door plasbuiskanker. Het kan zijn dat je moeite hebt om je plas op te houden (incontinentie) of dat je juist moeite hebt om je plas te laten lopen. Aan plasproblemen is vaak wat te doen, zoals fysiotherapie of medicatie. Bespreek plasproblemen altijd met je arts zodat je geholpen of doorgestuurd kunt worden.

Vermoeidheid door plasbuiskanker

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij plasbuiskanker. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt door de kanker zelf, maar kan daarnaast ook een gevolg zijn van de behandeling en kan verergeren door een slechte nachtrust door pijn of stress.

De vermoeidheid is geen ‘normale’ vermoeidheid, zoals gezonde mensen die ervaren. Het is een diepere en meer ingrijpende vermoeidheid, die een flinke impact op je dagelijks leven, je relaties en je werk kan hebben.

Angst door kanker

Na de behandeling van kanker kun je nog lang bang zijn dat de kanker terugkomt. Dat is begrijpelijk. Angst is een vervelend gevoel, maar het heeft ook nuttige kanten. Het zorgt ervoor dat je alert blijft en goed let op eventuele symptomen. Ook kan het een reden zijn om naar medische controles te gaan of om gezond(er) te leven. Op kanker.nl vind je tips om om te gaan met angst bij kanker.

Seksuele problemen bij plasbuiskanker

Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Geen verhaal is hetzelfde. Maar dát er voor veel patiënten en hun partner het een en ander verandert, is een feit. Op kankerenseks.nl vind je veel informatie en tips over seksualiteit bij kanker.

Lotgenotencontact

Gespreksgroepen

Wil je in contact komen met andere mensen met plasbuiskanker? Bijvoorbeeld om ervaringen uit te wisselen, elkaar tips te geven of om elkaar te steunen? Hiervoor kun je terecht bij verschillende gespreksgroepen op kanker.nl.

Persoonlijk contact
Wil je graag iemand persoonlijk spreken om ervaringen te delen of vragen te stellen? Dat kan. Vul in het contactformulier je telefoonnummer en/of mailadres in, dan wordt contact met je opgenomen.

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Wil je lid worden van het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers en wil je je inzetten voor én met andere mensen met plasbuiskanker? Meld je dan aan voor het platform.

Wetenschappelijk onderzoek

Artsen en wetenschappers zijn steeds op zoek naar nieuwe en betere behandelingen voor kanker. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor de basis. Op kanker.nl vind je een overzicht van actuele trials op het gebied van kanker in Nederland. Deze informatie kun je gebruiken om met je arts in gesprek te gaan over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.

Nieuws en nieuwsbrief

Lees hier het laatste nieuws en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zet je in voor mensen met plasbuiskanker