Jongens krijgen nu ook de kans zich te beschermen tegen humaan papillomavirus-kanker. Het RIVM-vaccinatieprogramma wordt uitgebreid na steeds meer kennis in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand te maken krijgt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar.

HPV treft echter niet alleen meisjes (vrouwen): ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. Door ook jongens te vaccineren, worden zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming.

HPV en zeldzame kankers

De bekendste en meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel. Met dit vaccin worden kinderen beschermd tegen zes soorten kanker.

Jos kreeg peniskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 150 mannen te horen dat ze peniskanker hebben. Het is dus erg zeldzaam, en daardoor kan een diagnose lang duren. Het duurde ruim 15 jaar voordat Jos de diagnose peniskanker kreeg. “Vanaf 1994 heb ik al klachten. Waarschijnlijk was het toen nog geen kanker, maar ik weet zeker dat ik al minimaal 15 jaar peniskanker heb. De diagnose heeft lang op zich laten wachten. Ik wil dat niemand dat hoeft mee te maken.” In de video deelt Jos zijn ervaring met het leven met en na peniskanker.

Besmettingen voorkomen met vaccin

HPV is erg besmettelijk en een condoom biedt onvoldoende bescherming. Dat het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen is dan ook erg goed nieuws. Zo kunnen veel besmettingen voorkomen worden en neemt het aantal patiënten met een kanker veroorzaakt door HPV af.Deel via

Lees verder...

  1. 25 januari 2022 Wat je zou moeten weten over zeldzame kanker en Primaire Tumor Onbekend
    Lees verder
  2. 14 december 2021 Driekwart kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen
    Lees verder
  3. 9 december 2021 Wat is jouw mening over PZK?
    Lees verder