Missie Tumor Onbekend, het patiëntenplatform voor mensen met Primaire Tumor Onbekend (PTO), presenteerde eind maart een nieuwe e-learning voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten: Palliatieve zorg voor kankerpatiënten met een korte levensverwachting. De e-learning ondersteunt verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in het gesprek met de patiënt over kwaliteit in de laatste levensfase.

Dit gesprek aangaan is vaak moeilijk als patiënten en naasten bij de diagnose te horen krijgen nog slechts een korte tijd te leven te hebben. Dit is vooral het geval bij patiënten met Primaire Tumor Onbekend (PTO). Daarom wordt PTO als voorbeeldcasus gebruikt. De e-learning is echter breed georiënteerd en betreft meer dan alleen PTO-patiënten.

  • De verpleegkundige of verpleegkundig specialist weet na het volgen van deze e-learning wat PTO, is en wat dit kan betekenen voor patiënten en naasten.
  • De e-learning geeft tips voor het voeren van een gesprek over kwaliteit in de laatste levensfase met patiënten die geconfronteerd worden met een complexe ziekte, angst en onzekerheid.
  • De cursist begrijpt dat sommige agressieve vormen van kanker bij diagnosestelling een versnelling van palliatieve zorg noodzakelijk maken. 

De nascholing is geaccrediteerd voor 1 punt en is gratis te downloaden via Palliaweb. Bij de ontwikkeling waren een internist oncoloog, een verpleegkundig specialist, twee patiëntvertegenwoordigers, een psycholoog en een psychiater en IKNL-onderzoekers betrokken Het materiaal is hierdoor zowel medisch inhoudelijk als psychosociaal betekenisvol.

Meer Informatie

Francine van der Heijden, fvdh@dds.nl, Missie Tumor Onbekend.