Vanaf 2021 is de HPV-vaccinatie ook beschikbaar voor jongens. De inenting wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en de leeftijdsgrens wordt verlaagd naar 9 jaar. Patiëntenplatform Zeldzame Kankers is blij met dit besluit.

Op dit moment krijgen alleen meisjes van 12 of 13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden. HPV (Humaan Papillomavirus) treft echter niet alleen meisjes (vrouwen): ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. Door ook jongens te vaccineren, worden zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming.

In juni adviseerde de Gezondheidsraad daarom al om alle kinderen – jongens én meisjes – te vaccineren tegen HPV. HPV is een seksueel overdraagbare aandoening die verschillende vormen van kanker kan veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals anuskanker en peniskanker.

HPV is erg besmettelijk en een condoom biedt onvoldoende bescherming. Dat het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen is dan ook erg goed nieuws. Zo kunnen veel besmettingen voorkomen worden en neemt het aantal patiënten met een HPV-gerelateerde kanker af.Deel via

Lees verder...

  1. 30 augustus 2019 Advies gezondheidsraad: HPV-vaccinaties voor meisjes én jongens
    Lees verder
  2. 28 februari 2019 Ontwikkeling Patiëntenplatform Zeldzame Kankers van start op Zeldzame Ziektendag
    Lees verder