Te groot aantal patiënten wordt onterecht niet verwezen naar expertisecentrum.

Expertisecentra voor sarcomen worden veel te weinig ingeschakeld. Bij een op de drie patiënten is niet de juiste expertise betrokken bij de behandeling. Dit blijkt uit het rapport ‘Sarcomenzorg in Nederland’ dat Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag, op de eerste dag van de internationale Sarcoma Awareness Week in samenwerking met experts en patiënten publiceert.

Een sarcoom is een zeldzame vorm van kanker; een kwaadaardige tumor van bot of wekedelen die jaarlijks 1400 mensen in Nederland treft.

“De cijfers in het rapport bevestigen wat wij al langer vermoedden. Hoewel Nederland uitstekende expertisecentra kent, blijven nog te veel patiënten buiten het zicht van deze gespecialiseerde ziekenhuizen,” zegt Gerard van Oortmerssen, voorzitter van Patiëntenplatform Sarcomen, aangesloten bij NFK. De expertisecentra opereren slechts de helft van de patiënten met een wekedelentumor en een derde van de patiënten met GIST, zo blijkt uit het rapport. Ook wordt bijna een derde van deze patiënten niet eens besproken met een van de expertisecentra. “Daar valt voor patiënten nog veel winst te behalen”, aldus Van Oortmerssen.Deel via

Lees verder...

  1. 18 juni 2020 Primaire tumor onbekend in de media
    Lees verder
  2. 3 juni 2020 Huidlymfoompatiënten gezocht voor een interview
    Lees verder
  3. 2 juni 2020 Dutch Rare Cancer Platform opgericht
    Lees verder