Stel je voor dat er een kwaadaardige tumor in je lichaam zit, maar geen arts kan je vertellen waar de kanker is ontstaan. Die onbekendheid is killing, letterlijk en figuurlijk.

Jaarlijks krijgen 1.500 mensen in Nederland de diagnose Primaire Tumor Onbekend (PTO) waarvoor nog geen passende behandeling beschikbaar. Missie Tumor Onbekend is vandaag de awareness campagne voor Primaire Tumor Onbekend (PTO) gestart met als doel bewustwording, zodat de diagnose eerder wordt gesteld en nieuwe behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld. Ze voeren op verschillende manieren campagne, zo is de bijzondere campagnefilm gemaakt waarbij de dader – PTO – aan het woord komt. Een stem betekent anoniem het doden van een meisje, terwijl beelden haar laten zien in de bloei van haar leven. Dat is niet het enige sterfgeval. De ‘dader’ maakt 1.500 slachtoffers per jaar en het is ondenkbaar dat hij nog nooit is ontdekt.

PTO staat samen met alvleesklierkanker op de vierde plaats van meest voorkomende uitgezaaide kankersoorten en is een van de dodelijkste vormen van kanker in ons land. Omdat behandelingen zijn afgestemd op tumortype, zijn de opties zonder vindbare tumor beperkt. Gelukkig vergoeden zorgverzekeraars sinds kort een uitgebreid DNA-onderzoek bij PTO. Met zogenaamde whole genome sequencing wordt het opsporen van de oorsprong van de kanker verbeterd, wat de kans op een doelgerichte behandeling vergroot. Ook zijn er steeds meer medicijnen beschikbaar die mutaties in kankercellen aanpakken, zonder dat het uitmaakt waar de primaire tumor zit. Daarom is het zo belangrijk dat de diagnose PTO zo snel mogelijk wordt gesteld. Dan kunnen mensen misschien nog levensverlengend worden behandeld, of in elk geval palliatieve zorg ontvangen.



Deel via

Lees verder...

  1. 13 oktober 2021 Onduidelijkheid bij diagnostiek en behandeling belemmert patiënt met zeldzame kanker bij terugkeer op de werkvloer
    Lees verder
  2. 5 oktober 2021 Financiële gevolgen van kanker: wat is jouw ervaring?
    Lees verder
  3. 8 september 2021 Plek van de tumor bemoeilijkt praten over kanker
    Lees verder