Wil je na een behandeling voor kanker weer aan het werk, dan ontvangt niet elke werkgever je met open armen. NRC vroeg drie (ex-)kankerpatiënten waar zij tegenaan liepen bij terugkeer naar de werkvloer.
Sylvia Bastiaan is één van de geïnterviewde, bij haar werd buikvlieskanker geconstateerd. Jarenlang had zij zelf mensen begeleid in ziekteverzuim als hr-adviseur. Nu was zij degene die moest reïntegreren.
"Volgens collega’s zag ik er goed uit, maar juist nu ik voor de buitenwereld hersteld leek, besefte ik dat ik door de bijeffecten van alle behandelingen niet meer de oude was."
Een lastig traject voor veel (ex)-kankerpatiënten. Als je ziek wordt komt er veel op je af en krijg je met verschillende instanties te maken. Waarbij de samenwerkingen tussen instanties soms ver te zoeken zijn. Werkgevers volgen het standaard stappenplan vanuit de overheid en UWV, maar daar heeft een individu lang niet altijd voldoende aan. Niet iedereen is in staat om zijn oude werk zonder begeleiding op te pakken. Volgens Sylvia is er met kleine aanpassingen – zoals aanpassen van een werkplek, of regelmatige evaluatiegesprekken met leidinggevende en collega’s – vaak nog veel mogelijk.
Sylvia zet zich in als vrijwilliger voor patiëntenorganisatie Pseudomyxoma peritonei (PMP) en weet ze als geen ander hoe het is om weer aan het werk te gaan na een lange periode. PMP is een zeer zeldzame vorm van buikvlieskanker. In Nederland krijgen ongeveer 30 mensen per jaar deze diagnose. Wil jij ook graag als vrijwilliger aan de slag? Meld je direct aan.