Voor schildklierkanker patiënten is er positief nieuws. Sinds 2017 is een pilotstudie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum gestart met de elektronische AernoseTM.

Uit onderzoek is gebleken dat de elektronische AernoseTM kan ‘ruiken’ of iemand schildklierkanker heeft. Door het apparaat te trainen kan het uitsluiten of een tumor goed- of kwaadaardig is. Dit kan door een patiënt vijf minuten door de elektronische neus te laten ademen. Daarna bepaalt het apparaat door het patroon van volatileorganiccompounds (VOC's*) te analyseren of de samenstelling van het patroon is veranderd. Bij een kwaadaardig tumor verandert de samenstelling van het patroon.

Als de elektronische AernoseTM vaker wordt ingezet kan dit in de toekomst veel onnodige schildklieroperaties voorkomen, doordat het behandelplan van een arts wordt aangepast.

Door de toegekende subsidie van KWF eind 2020 kan het onderzoek worden uitgebreid zodat de elektronische neus meer leert en kan helpen bij het stellen van de diagnose in elf Nederlandse ziekenhuizen.

* VOC's zijn moleculen die vrijkomen als afbraakproducten van biochemische processen en waarneembaar zijn in uitgeademde lucht.



Deel via

Lees verder...

  1. 23 juni 2021 Zeldzame kanker heb je niet alleen
    Lees verder
  2. 9 juni 2021 Kan de netwerkzorg bij schildkliercarcinoom nog beter?
    Lees verder
  3. 28 mei 2021 Vacature Stagiaire Patiëntenplatform Zeldzame Kankers
    Lees verder