Ontbreken zorgpad ondersteunende zorg na de behandeling

‘Je behandeling is afgerond en dan…?’ Als de behandeling is afgerond worden patiënten vaak aan hun lot overgelaten. Door knelpunt 6 vallen ze vaak in het welbekende zwarte gat, terwijl ze juist na de behandeling ook behoefte hebben aan begeleiding. Help patiënten daarom de draad weer op te pakken en onderschat de waarde van goede nazorg niet.

De ervaring van Moniek

Moniek krijgt binnen drie jaar tijd vier keer te horen dat ze een zeldzame kanker heeft. Ze ondergaat zware behandelingen. Meerdere keren wordt ze na de behandeling onaangenaam verrast door gevolgen die haar vooraf niet zijn verteld. Ook ervaart ze een gebrek aan informatie en begeleiding bij revalidatie en nazorg.

Monique Erasmus MC 8

“Je wordt eigenlijk naar huis gestuurd met een ‘veel succes ermee’. Zonder goede informatie of adviezen, zonder verwijzing voor fysiotherapie of andere revalidatiehulp. Toen ik hiernaar vroeg zei de chirurg, dat ik zelf maar een geschikte fysiotherapeut moest zoeken, maar dat ik er niet te veel van moest verwachten.”

Regie op nazorg hard nodig

Patiënten met een zeldzame kanker geven aan dat er vaak onvoldoende aandacht en begeleiding voor hen is na afronding van de behandeling. Het is patiënten niet duidelijk welke nazorg ze nodig hebben en waar deze beschikbaar is. Niemand heeft de regie. Ook is er te weinig aandacht voor bijwerkingen en late gevolgen van de behandeling.

Foto MUMC bij tekst

Lopende initiatieven voor verbetering van de zorg

Deel met je patiënt tips over hoe de draad weer kan worden opgepakt na de behandeling, zodat je patiënt niet in het welbekende zwarte gat valt.

Wijs je patiënt op de online gespreksgroep ‘Na de behandelingen verder met je leven’, zodat hij of zij ervaringsverhalen en tips van lotgenoten kan lezen.

Behoefte aan aanvullende hulp tijdens en na de behandeling? Geef jouw patiënt dan betrouwbare adviezen.

Op kanker.nl staat een Appstore voor patiënten met apps en keuzehulpen die ondersteunen bij klachten of herstel.