PZK bestaat uit een klein enthousiast team van vaste medewerkers en ongeveer 50 net zo enthousiaste vrijwilligers. De onderlinge samenwerking is informeel en open. Soms komen we samen op ons kantoor in Utrecht of ergens anders in het land. Online deelnemen aan overleggen en bijeenkomsten is meestal ook mogelijk. Sowieso kun je als vrijwilliger de werkzaamheden vaak grotendeels vanuit huis doen. Hiervoor hebben we een digitaal kantoor ontwikkeld.

Scholing

Als vrijwilliger krijg je voordat je aan jouw vrijwilligerswerk begint het boekje Introductie Vrijwilligerswerk (introductie voor patiëntbelangenbehartigers)’ aangeboden (hard copy of via de website). Je krijgt daarnaast twee keer per jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops die door de belangenbehartigers van NFK worden gegeven:

  • Reis van het medicijn (met boekje)
  • Organisatie van oncologische zorg (met boekje)
  • Samen Beslissen (met boekje)
  • Leven met en na kanker

PGOsupport is een kennis- en adviesorganisatie voor patiëntenorganisaties. Zij biedt een groot aantal trainingen aan. Deze kunnen gratis gevolgd worden. Bij inschrijving betaal je 100 euro inschrijfgeld. Na aanwezigheid bij de training ontvang je dit bedrag weer terug. Voorbeelden van trainingen voor vrijwilligers zijn:

  • Individueel of groepsgewijs lotgenotencontact
  • Organiseren van gastles of workshop
  • Beoordelen onderzoeksvoorstellen
  • Participatie in wetenschappelijk onderzoek
  • Participatie bij richtlijnontwikkeling

Begeleiding

Als vrijwilliger krijg je een vast aanspreekpunt uit het PZK-team. We voeren graag een gesprek over wie je bent en wat je wilt en kan betekenen voor mensen met een zeldzame kanker. Je krijgt de ruimte om je bezigheden uit te breiden, door te groeien in je rol of te kiezen om iets anders te doen binnen PZK.

We luisteren naar de wensen van de vrijwilliger over zijn/haar werkzaamheden. Uiteraard zullen we ook altijd rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de vrijwilliger. Wij zijn ons ervan bewust dat deze kunnen veranderen.

Vrijwilligersdagen

Twee keer per jaar organiseren we een dag voor en met de vrijwilligers. Op die dagen delen we informatie, bespreken we een bepaald onderwerp, wisselen we kennis uit en delen we successen! Deze dagen worden als zeer waardevol gezien. Het is een informatieve dag en ook een kans om gezellig samen te zijn en bij te praten over je ervaring als vrijwilliger. We organiseren deze dag in Utrecht. Daarnaast gaan we ook regionale bijeenkomsten organiseren om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Meer weten?
Neem contact op met Ilze Roelofs.
030 76 09 140 i.roelofs@nfk.nl